De afgelopen jaren is er veel verandert in de verschillende resoluties voor video. Daar waar we vroeger op TV allen 4:3 keken, is langzaam het 16:9 beeld standaard geworden. En waar we in de bioscoop nog breder kijken (2,35:1), lijkt het online de andere kant op te gaan.

Door de komst van de smartphone hebben de breedbeeldresolutie het online zwaar te voorduren. Waarom? Mensen hebben de telefoon vaak in verticale houding in de hand. En in deze ‘portret-stand’ worden dan ook films opgenomen en bekeken. Dus wat nu?

Op het moment dat je video’s puur en alleen voor social media produceert is het raadzaam om VIERKANTE video’s (1:1) te maken. Mensen raadplegen social media namelijk voornamelijk op hun smartphone, dat kan verticaal of horizontaal, afhankelijk van hoe je de telefoon houdt. Met een vierkante video maakt het niet uit hoe je de telefoon houdt, jouw video is overal hetzelfde. In verticale stand ben je zelfs groter in beeld dan een breedbeeld video, en goed in beeld komen, dat wil je toch.